Over de Groene Groei Bossen App

Met de Groene Groei Bossen App kunnen burgers met interesse voor de natuur bijdragen aan het behouden van Suriname als meest beboste land ter wereld, met 93% bosbedekking. Burgerwetenschappers die helpen om houtkapactiviteiten te monitoren dragen zo bij aan de nationale datasets hierover en daarmee aan het behoud van bos. Data die door burgers in de app verzameld wordt helpen wetenschappers om de factoren die houtkap bevorderen te begrijpen en hier oplossingen voor te bedenken.

Suriname heeft slechts beperkte data over haar bossen, voornamelijk door beperkt beschikbare fondsen voor langdurig onderzoek of voor monitoringsinstituten. Het land heeft echter wel als doel om zoveel mogelijk data te verzamelen om daarmee zo effectief mogelijk beleidsbeslissingen te maken, te plannen en de natuur te managen. Suriname's natuur is dusdanig groot dat het als een van twee carbon-negatieve landen positief bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering, bovendien herbergt het land de 4e grootste zoetwatervoorraden ter wereld. 

Waarom is het behouden van bosbedekking zo belangrijk in Suriname? 

Suriname is het meest beboste land ter wereld met 15,2 miljoen hectare aan bos, oftewel 93% bosbedekking van het landoppervlakte. Dit is het grootste percentage van nog bestaande bossen in de wereld. De natuur herbergen een significante hoeveelheid aan zoetwaterbronnen, waardoor Suriname de 4e grootste voorraden aan zoetwater ter wereld heeft. De immense hoeveelheid bos heeft bovendien de mogelijkheid om carbondioxide op te slaan als filter tegen de opwarming van de aarde.

Behalve de belangrijkheid van Surinaamse bossen voor de wereld als geheel, zijn bossen ook voor de inwoners van Suriname zelf essentieel als onderdeel van hun levensstijl, voor recreatie, etc.

Wat zijn de huidige bedreigingen voor het bos?

Er is een toenemende trend van illegale houtactiviteiten waar te nemen die bijdrage aan bosverlies in Suriname. De bedreigingen komen voornamelijk door houtkap, kleinschalige goudmijnbouw, landbouw en de aanleg van infrastructuur. 

Welke factoren zorgen voor het probleem?

Hoewel houtkapactiviteiten gereguleerd zijn, vinden er nog steeds illegale houtkapactiviteiten plaats zowel in gemeenschapsbossen en in houtkapconcessies. De wortel van het probleem is dat autoriteiten hun monitoring en handhaving onvolledig kunnen uitoefenen door een gebrek aan financien en medewerkers. Binnen deze realiteit kunnen personen de zogenaamde bosgordel makkelijk ongezien bereiken om eventuele, illegale handelingen uit te voeren. De bosgrodel begint in het savanne gebied op ongeveer 40 kilometer vanaf de hoofdstad Paramaribo.

Download attachments: